Studenten leren professionals hoe je ruimte schept om aan complexe vraagstukken te werken

Wat is er mooier dan dat studenten niet alleen zelf iets leren maar dat ook verder aan anderen doorgeven? Afgelopen maanden heb ik daar een mooi voorbeeld van meegemaakt. Ik ga u vertellen hoe dat ging. Begin 2018 besluit ik om naar de World Open Space on Open Space (WOSonOS) in Reykjavik te gaan. Die is van 22 t/m 24 oktober 2018. Ik ben al jaren lid van het Open Space netwerk. Open Space Technology is een actieplanning methode om met (grote) groepen mensen verder te komen met complexe en urgente vraagstukken. De principes van Open Space draaien om zelforganisatie: minimale structuur en maximale ruimte voor eigen inbreng. Tijdens zo’n jaarlijkse WOSonOS ontmoeten mensen die werken met Open Space elkaar, om ervaringen uit te wisselen en innovaties te bespreken. Mijn laatste WOSonOS was in 2010 in Berlijn en ik keek ernaar uit om collega facilitators weer te ontmoeten. Het jaar daarvoor had ik bij een andere conferentie al goede ervaring met het meenemen van een studententeam. Jonge mensen kijken anders, stellen andere vragen en hebben frisse ideeën. Daar knapt zo’n conferentie enorm van op. Zo gezegd zo gedaan. Ik neem contact op met de opleiding HRM van Avans Hogeschool in Breda. Hun hele opleiding is opdracht gestuurd en draait om zelforganisatie van studenten en docenten. De Open Space methode past daar prima bij. In overleg maken we een opdracht voor zes studenten, drie uit het tweede jaar en drie uit het vierde jaar. Hun opdracht is: Wat kan je met de principes van Open Space in de opleiding en organiseer zelf een Open Space conferentie voor de opleiding in januari 2019.

Het Avans WOSonOS team: v.l.n.r. Dere van Velzen, Tonnie van der Zouwen, Jane de Bakker, Camiel Naus, Jordy van der Jagt, Leandra Gouw, Rick Bastiaanssen, Loïs van der Hoeven. Geflankeerd door de IJslandse facilitators Ingibjorg Gisladottir en Kari Gunnarsson

De studenten hebben aan het eind van de eerste dag van de WOSonOS conferentie het gevoel: Joh, wat is dit voor een sekte? Het lijkt wel een soort Open Space geloof. De volgende dag brengen ze hun ervaring voorzichtig ter sprake en dat geeft een verfrissend interessant gesprek. Waarom zijn we als facilitators zo enthousiast over deze filosofie en is er misschien nog meer dan alleen Open Space?

De studenten raken uiteindelijk ook enthousiast over de methode, als ze merken hoe snel je met elkaar in een diepgaand gesprek komt. Op 23 januari 2019 houden ze zelf een Open Space bijeenkomst met als thema ‘Een leven lang leren’ Hoe combineer je leren en werken? Meer dan 150 mensen doen mee: studenten, docenten, professionals, leidinggevenden. Het wordt een hele gave bijeenkomst, goed georganiseerd door de zes studenten. En gefaciliteerd door Dere van Velzen en Jordi van der Jagt alsof ze dit al jaren doen. Kijk zelf, dit is de aftermovie:

Aftermovie Open Space conferentie georganiseerd door het studententeam

Maar het verhaal gaat nog verder. Na afloop van de conferentie komt deelnemer Sarah Chekh Ibrahim, projectleider bij de gemeente Breda, naar de studenten met de vraag “Deze methode zouden wij ook goed kunnen gebruiken voor een bijeenkomst die we binnenkort hebben. Willen jullie ons helpen met de voorbereiding?”. Dere en Jordy besteden twee dagen om hun kennis en ervaring over te dragen en zijn ook bij de bijeenkomst van de gemeente. Een prachtig voorbeeld van doorgaand leren. Ik ben zo trots op die studenten. Blij dat ik hun coach mocht zijn. Met dank ook aan Rick Bastiaanssen die vanuit de Academie voor Algemeen en Financieel Management de opdracht heeft begeleid. En nu weet ik het zeker: ik ga nooit meer naar een conferentie zonder studenten.

Meer over Open Space Technology, een simpele manier voor productieve bijeenkomsten: https://www.openspaceworld.org

Zelf leren om een Open Space bijeenkomst te organiseren en te faciliteren? Van 3 – 5 september 2019 is er een training ‘Learning to work with Open Space Technology’ in Heeze, verzorgd door drie zeer ervaren trainers: Doris Gottlieb, Thomas Hermann en Anna Caroline Türk. Zie
https://www.dorisgottlieb.com/ost-2019

Follow blog by email