Geboorte van het boek Co-creatie in werkbijeenkomsten

Yes! Het boek ‘Co-creatie in werkbijeenkomsten. Het onzichtbare zichtbaar maken’ is geboren. Op 10 februari 2023 mocht ik het voor het eerst in handen houden. Ik hoop dat jullie dit ook gaan doen, het gaat je helpen bij het productief maken van samenwerken, door co-creatie in werkbijeenkomsten. Het onzichtbare wordt daarbij zichtbaar gemaakt door samen puzzelstukjes van het vraagstuk in kaart te brengen met behulp van grote overzichten. Dat draagt bij aan inzicht, betrokkenheid en eigenaarschap voor vervolgstappen. Niet praten over samenwerken, maar beginnen met samenwerken. Je kunt het boek bestellen via de gebruikelijke kanalen, bij voorkeur via de uitgever Heart Media. In deze blog wil ik wat meer vertellen over hoe het boek is ontstaan. Ook bedoeld voor iedereen die iets wil publiceren: Volhouden en blijven zoeken naar mogelijkheden om je ‘kindje’ het levenslicht te laten zien. Bijvoorbeeld via een crowdfunding project.

Draagtijd van drie jaar

Ik ben drie jaar bezig geweest met dit boek. Ik had al langere tijd het idee dat ik iets wilde delen over het gezamenlijk oogsten van inzichten en resultaten. De term ‘transactioneel object’ voor de grote overzichten had ik al eerder bedacht in de Large Scale Intervention trainingen die ik vanaf 2005 verzorg en vanaf 2018 in de trainingen actieonderzoek doen. Zie ook mijn boek ‘Actieonderzoek doen. Een routewijzer voor studenten en professionals‘. De eerste versie van het boek over werken met die grote overzichten heette ‘Collective Inquiry and Harvesting’. Begin 2020 was het idee dat het een boekje zou worden in de BMI series in Dialogic Organization Development, een initiatief van George Bushe en Bob Marshak. Twee consultants van wereldfaam. Dat betekende een scherp afgebakend onderwerp en maximaal 100 pagina’s, passend bij het gedachtegoed van dialogic OD.

In april 2021 was het concept klaar. Het bleek een lange worsteling om mijn boodschap met die van generative OD te laten sporen. Dat lukte me kennelijk ook niet goed genoeg, want toen het boekje nagenoeg klaar was werd het geweigerd. Ik had zwaar de pest in, hadden ze dat niet eerder kunnen aangeven. Achteraf gezien was het mijn eigen schuld. George Bushe had gelijk, het paste niet en ik had dat kunnen zien aankomen. Het begrippenkader van OD is anders. Ik werk niet met organisaties als eenheid, maar met complexe vraagstukken met het hele systeem van belanghebbenden. Natuurlijk gaat dat ook over OD, ik zie veel overlap tussen OD en co-creatie met hele systeem van belanghebbenden, maar het doel is gericht op het verder brengen van een vraagstuk, en niet op de ontwikkeling van een organisatie. Tenzij je de samenleving ook als organisatie ziet, maar dat gaat me te ver.

Tova Averbuch, mijn bevriende collega uit Israël, stak me een hart onder de riem met haar reactie: Misschien was dit niet de juiste tijd en plaats voor het boek om ter wereld te komen. Ik dacht aanvankelijk ‘ja lekker, het heeft me al heel veel tijd gekost’. Boos en teleurgesteld was ik. Tova heeft zelf overigens een heel mooie boekje uitgebracht in de BMI series. Het heet ‘Initiating and Inviting Generative Change: Entry and Contracting for Emergent Outcomes in Results Driven Organizations‘. Van harte aanbevolen.

Nieuwe start via Boekfunding

Na de teleurstellende ervaring in april 2021 heb ik het manuscript laten liggen, geen energie voor. Tot in november 2021 Tom Schouten mij belt. Hij is eigenaar van uitgeverij Heart Media en publiceert ook met crowdfunding projecten, via het platform Boekfunding. Zijn voorstel is om een Nederlandse versie van mijn boek over Large Scale Interventions uit te gaan geven via Boekfunding. Ik kende die constructie niet. Voor het ophalen van geld lijkt het me een tijdrovende bezigheid, maar hij overtuigt me met het argument dat je al voor de publicatie een community rondom een boek ontwikkelt. En gebruikers kunnen meedenken over vormgeving en verspreiding, een groep van ‘book angels’. Dat past heel goed bij mijn aanpak ‘samen uitzoeken wat er werkt’.

Nu leek het boek over Large Scale Interventions in het Nederlans me geen goed plan. Dit boek is bedoeld voor onderzoekers en ervaren facilitators. En die kunnen heel goed Engels lezen. Het bracht me wel op een idee. Zou dit iets zijn voor het boek over ‘collective harvesting and inquiry using transactional objects’? In januari 2022 besluiten we om ervoor te gaan en een boekfunding project te starten. Voor een Nederlandse versie, over hoe je co-creatie handen en voeten kunt geven in bijeenkomsten met stakeholders.

Boekfunding avontuur

Na deze uitgeefafspraak ga ik met nieuwe energie aan de slag met het bewerken van het manuscript. Bijzonder om te ervaren dat het soms best lastig is om je eigen Engelse tekst in het Nederlands te vertalen. Alle terminologie over OD gaat eruit, de principes voor ‘werken met het hele systeeem van belanghebbenden’ krijgen meer aandacht, en er komen meer methoden in om te werken met grote overzichten (die dienen als transactioneel object). Ik ben nu niet meer gebonden aan 100 pagina’s en dat voelt als een opluchting. De hoofdtitel van het boek is ‘Co-creatie in werkbijeenkomsten’ geworden. Dat gaat over het doel. De subtitel ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’ gaat over wat het samen maken van die grote overzichten doet.

In augustus 2022 is het boek zover klaar dat het boekfunding project kan worden gestart. We nemen een video op waarin ik mensen uitnodig om mee te doen en we schrijven teksten voor op de website van Boekfunding. Daar kunnen sponsors op verschillende manieren een bijdrage leveren. Van het boek alvast bestellen, het kopen van een tegenprestatie zoals een workshop, of gewoon een donatie doen.

Via social media, vooral LinkeIn, verspreiden we het goede nieuws van de aanstaande geboorte. Eerlijk gezegd vind ik het aanvankelijk een hoop gedoe, is het de tijd wel waard? Maar wat gebeurt er, mijn besluit om persoonlijke emails te sturen naar mijn warme relaties (ik geloof dat ik er uiteindelijk meer dan 400 heb verstuurd) leidt tot hernieuwde verbindingen. En mede via inspanningen van Boekfunding inderdaad ook naar een community rondom het boek. Zo’n 70 sponsors hebben ervoor gezorgd dat begin december 2022 het beoogde bedrag van € 6700,- is gehaald en zelfs overschreden.

Verder groeien en bloeien

Ik zal je verder niet lastig vallen met de bevallingsperikelen die je met elk boek hebt (redactie, figuren, opmaak, cover). Het boek is er en ik ben er blij mee. En het heeft 196 pagina’s 😄. Nu gaan we er alles aan doen om het gebruik van het boek in de praktijk verder te laten groeien en bloeien. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen, en iedereen die dat nog wil gaan doen (doe je mee?): Heel veel dank!

P.S. 1 Als je vragen hebt over co-creatie in werkbijeenkomsten: Ik kom graag een keer een introductieworkshop of een praktijktraining verzorgen.

P.S. 2 Ik ben nog steeds van plan om ook een internationale Engelstalige versie te gaan publiceren.

Follow blog by email