Spannend crowdfunding project rondom mijn nieuwe boek Co-creatie in werkbijeenkomsten.

Spannend hoor, een crowdfunding project starten rondom mijn nieuwe boek. Het voelt toch een beetje alsof ik aan het vertellen ben hoe goed mijn ‘kindje’ is. Nu is dat natuurlijk wel zo :), anders zou ik het niet los durven laten in de wereld. Graag nodig ik iedereen die verder wil komen met complexe vraagstukken uit om mee te doen in het crowdfunding project rondom mijn boek ‘Co-creatie in werkbijeenkomsten. Het onzichtbare zichtbaar maken’. Lees even verder en kijk wat meedoen je kan brengen.

Samen het onzichtbare zichtbaar maken

Bij een complex vraagstuk zijn veel partijen betrokken en het vraagt samenwerking over de grenzen heen van disciplines, afdelingen en organisaties. Zo’n vraagstuk kun je niet met een top-down of gepland veranderproces aanpakken omdat er niemand is die precies weet wat wijsheid is, en er is geen groep experts die het kunnen oplossen. Nieuwe kennis kun je inbrengen, maar wat er in de praktijk gaat werken kun je alleen proberenderwijs uitzoeken met degenen waar het over gaat. Dit boek gaat over hoe je dat samen uitzoeken productief kunt maken in co-creatieve werkbijeenkomsten. Het onzichtbare wordt daarbij zichtbaar gemaakt door samen puzzelstukjes van het vraagstuk in kaart te brengen met behulp van grote overzichten. Dat draagt bij aan inzicht, betrokkenheid en eigenaarschap voor vervolgstappen. Het kan ook bijdragen aan het ontwikkelen en delen van nieuwe kennis, als onderdeel van een actieonderzoek. Doordat je niet alleen praat over een vraagstuk maar samen iets maakt krijg je een rijkere oogst en kan iedereen meedoen, ook laaggeletterden, mensen met taalproblemen, of mensen die zich niet goed kunnen of durven uiten.

Stevige onderbouwing en heel praktische methoden

Het eerste deel van het boek biedt een set basisprincipes, een stevige onderbouwing met werkzame elementen die ervoor zorgen dat co-creatie in werkbijeenkomsten productief is. In het tweede deel krijgt je 11 heel praktische methoden aangereikt om cocreatie in werkbijeenkomst vorm te geven. Alle deelnemers zijn daarbij medeverantwoordelijk voor de resultaten en de rapportage wordt voor een groot deel in real time tijdens de bijeenkomst gemaakt. Belangrijk is dat de werkbijeenkomst wordt geplaatst in de context van het grotere veranderproces. Ook het ontwerp van dat veranderproces en de bijeenkomst doe je samen met belanghebbenden in een ontwerpteam (ook wel planningsgroep of begeleidingsgroep of kopgroep genoemd). Het boek bevat een stap voor stap methode over hoe je met een ontwerpteam kunt werken. Elke methode wordt geïllustreerd met voorbeelden en foto’s uit mijn meer dan 30 jaar ervaring als consultant, onderzoeker, lector, facilitator en trainer in participatieve verandertrajecten.

Prettig leesbaar en de vele voorbeelden verduidelijken de methoden. Heel bruikbaar voor de praktijk. Tijdens het lezen nodigt het uit om door te gaan en actieonderzoek in de praktijk te gaan doen!” (Elsbeth van Riessen, team coach en actieonderzoeker).

Boekfunding: Draag bij en krijg een tegenprestatie

Het boek wordt gepubliceerd via Boekfunding. Het doel is om een learning community rond het boek te starten al voordat het verschenen is. Je kunt eenvoudig meedoen door het boek alvast te bestellen en eventueel je vragen of ervaringen te delen. Of ik kom tegen een gepaste vergoeding een workshop over cocreatie en actieonderzoek geven, of een online seminar verzorgen, of …… Lees meer over de opties op Boekfunding.

Follow blog by email