Mindfulness voor onderzoekers en adviseurs: Bewust worden van het kwetterende aapje op je schouder

Een van mijn beste beslissingen van het afgelopen jaar was het meedoen aan de sessie ‘Application of Mindfulness in Post-pandemic Era’, in de online meeting van de Academy of Management (AOM) 2021. Waarom? Graag deel ik wat het me heeft gebracht. Mindfulness is belangrijker dan ooit. Niet alleen voor je persoonlijk leven, ook in de context van onderzoekprojecten en organisatieadvies.

Het kwetterende aapje op je schouder

Param Srikantia laat in zijn presentatie zien hoe gemakkelijk we door de brillen van onze kennis naar de wereld kijken. Het is alsof een kwetterend aapje op onze schouder zit en ons voortdurend vertelt hoe we moeten kijken als we onderzoek doen of advies geven. Het zet ons brillen op die ervoor zorgen dat we andere waarden dan de onze niet zien, en daardoor denken te weten wat goed is voor anderen vanuit onze eigen kennis en waarden. Op die manier kunnen we makkelijk vervallen in kolonisatie en paternalisme. Pas als we bereid zijn om (tijdelijk) afstand te doen van datgene wat voor onderzoekers het meest dierbaar is, onze kennis, kunnen we met een open blik waarnemen en mindful zijn. Param Srikantia, professor aan de Baldwin Wallace University School of Business in Ohio, laat dat prachtig zien in het stukje video dat ik uit zijn presentatie heb geknipt.

Zie ook zijn  TEDX talk ‘Why Life Sucks’.

Mindfulness in organisaties

Tojo Thatchenkery en Ellen Keithline Byrne hebben onderzoek gedaan naar de waarde van mindfulness in organisaties. Mindfulness draagt bij aan bewustwording, bewuster handelen, en aan wijzere besluiten. Als we niet-mindful zijn dan denken we in tegenstellingen. Hoog en laag, bergen en dalen, goed en slecht. Als we mindful zijn, dan zien we dat alles met elkaar verbonden is. Mindfulness bevordert ook je creativiteit, omdat je flexibiliteit ontwikkelt en toegang krijgt tot je onbewuste kennis. Op Youtube vind je een scala aan mindfulness oefeningen die je helpen om bewuster in het heden te leven. Maar, let op. Param benadrukt ook dat mindfulness doen een interne tegenspraak is. Mindfulness ontstaat als je juist stopt met iets te doen, en tegelijk kan het er zijn bij alles wat je doet. Oefeningen helpen om de grond van je bewustzijn rijp te maken om de zaadjes van mindfulness in te laten groeien. Voor iedereen die een vakkundige kweker van mindfulness wil worden beveelt Param dit boek aan: the Book of Secrets, van OSHO, met 112 meditations om interne mysteries te ontdekken. Die titel intrigeerde me en ik heb het boek besteld. Het ziet eruit als een soort bijbel, met 1152 bladzijden dun papier. Genoeg wijsheid om te bestuderen en te oefenen voor de rest van mijn leven :).

Maak je eigen online conferentie omgeving

De AOM meeting 2021 was van 30 juli tot 4 augustus, online. Het afgelopen jaar kon ik door de corona crisis niet naar conferenties. Ik miste ook het op pad gaan en de ruimte die je dan hebt voor de conferentie. Daarom dacht ik, ‘Okay, naar de States gaan gaat niet lukken, maar ik kan nog wel naar een hotel gaan en genieten van de luxe om een paar dagen op mezelf te zitten en met de conferentie en reflectie bezig te zijn. En meedoen aan online sessies als ik daar zin in heb’. Ik heb een hotel geboekt in Oisterwijk, 20 km van waar ik woon, een prachtige omgeving met bossen en vennen. Ik heb het bijwonen van sessies, niet meer dan twee per dag, gecombineerd met lange wandelingen en het schrijven in mijn professioneel logboek. Dat logboek is ook een ‘lachboek’, met reflecties op reflecties op mijn acties, het geeft me met enige humor inzicht in ‘waar ben ik nu helemaal mee bezig’. Ik heb tijdens de vier dagen van de conferentie een binnen en een buiten werkplek gemaakt. Heerlijk kunnen nadenken over de afgelopen jaren. Het bracht ook weer nieuwe inzichten voor de komende jaren. Genoten van verder niets te hoeven doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. En de conferentie- en verblijfkosten zijn wellicht nog te declareren ook.

Indoor workplace
Werkplek binnen
Outdoor workplace
Werkplek buiten
pond
On Golden Pond (een van mijn favoriete films)

Follow blog by email