De kijk op hiërarchie en leiderschap is aan het verschuiven. Zeven nieuwe artikelen over de rol van stakeholders in veranderingen

Met trots kondig ik de publicatie aan van een aantal artikelen van wereldklasse, in het nieuwe nummer van het tijdschrift Challenging Organisations and Society. reflective hybrids. De artikelen bieden perspectieven vanuit onderzoek en praktijk op hiërarchie en leiderschap, met praktijkvoorbeelden over het betrekken van stakeholders voor organisatieverandering en voor transformaties in de maatschappij. Met dank aan de auteurs, in het bijzonder de senioren Alain de Vulpian, Marvin Weisbord en Peter Heintel, voor het delen van hun inzichten uit een heel leven van onderzoek en ervaring. Ik had de eer om hun redacteur en deels co-auteur te zijn. 

De auteurs signaleren een verschuiving in de beleving van hiërarchie en leiderschap. Dat blijkt uit de wens van mensen om mee te denken en samen te werken. Het centrum van de macht in de maatschappij verschuift  van de formele overheid en instituties naar informele netwerken. Daarbij wordt het belang van de bevolking belangrijker dan het belang van de staat.  In organisaties verschuift de aandacht van individuele prestaties naar collectieve performance. Als we de rol van interne en externe stakeholders serieus willen nemen, dan verandert de rol van de overheid, van manageres en consultants. Ze worden meer een partner dan een ‘ouder’, waarbij elke partner zijn of haar eigen verantwoordelijkheid heeft. De auteurs constateren dat er niet een bepaalde rol de beste is voor overheid of management. Hoe de formele leiders  hun verantwoordelijkheid voor het gemeenschappelijk belang kunnen invullen is afhankelijk van de situatie en het vraagstuk. Dat betekent dat leiders, consultants en andere stakeholder groepen zo duidelijk mogelijk moeten zijn over de rol die ze durven, willen en kunnen spelen en wat ze van elkaar verwachten.

Lees meer in mijn editor’s introductie, met de titel ‘The shift in perception of hierarchy and how to provide space for shared leadership’, gratis te downloaden.  Of lees meer in de samenvattingen of bestel de artikelen. Een overzicht van de inhoud van  het thema nummer:  

Involving Stakeholders to Develop Change Capacity for More Effective Collaboration and Continuous Change

Editorial – Tonnie van der Zouwen

The Shift in Perception of Hierarchy and How to Provide Space for Shared Leadership

Alain de Vulpian / Tonnie van der Zouwen
Socioperception and the Emergence of an Economy of Meaning
The Key Role of Socioperceptive People in Transforming Organisations and Society

Tova Averbuch
The Little Engine That Could
How a Four People Unit Engages Stakeholders in Participatory Strategic Planning and Action – The Story and Its Lessons

Lucien van der Plaats
Consigning Public Services to the People
Shifting from a Regulating to a Participating Government in The Netherlands

Marc Vermeulen
Too Many Cooks Spoil the Broth
Stakeholder Management in 21th Century Nonprofit Organizations

Peter Heintel / Tonnie van der Zouwen
Reflecting Power and Consultancy
From Supporting Heroism to Enabling Distributed Leadership

Antonie van Nistelrooij / Eva van der Fluit / Rob de Wilde
The Paradox of Programmed Dialogue in Large Group Interventions
A Social Constructionist’ Perspective

Marvin Weisbord / Sandra Janoff
Ten Principles for Making Meetings Matter

About the Authors

 

 

Follow blog by email